VOETREFLEXPLUS MASSAGE

Stimuleren van de reflexpunten op de voeten

Wat is Voetreflexologie?

Voetreflexologie is een eeuwenoude therapievorm die gebaseerd is op de gedachte dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en een geheel vormen. Hierbij ligt de focus anders dan in de reguliere geneeskunde. Er wordt niet alleen naar de aandoening gekeken, maar naar de hele mens. 

De wortels van voetreflexologie liggen waarschijnlijk in China en India, maar ook oude Egyptenaren en indianen gebruikten al voetmassages. Op de voeten bevinden zich reflexzones die in verbinding staan met alle organen en weefsels in het lichaam.

Door het masseren van deze reflexzones worden o.a. de bloedsomloop en het zenuwstelsel gestimuleerd. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en voedingsstoffen beter opgenomen. Dit alles heeft een vitaliserend en opbouwend effect en zorgt ervoor dat het zelf genezend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt.

Voetreflexologie brengt verlichting bij spanning en stress en heeft als doel het natuurlijke evenwicht in het lichaam te herstellen. Op deze manier kan voetreflexologie bij zeer verschillende klachten verlichting brengen of soms zelfs de klachten laten verdwijnen.

 

Waarom VoetreflexPlus?

Wat is nu het verschil tussen Voetreflex therapie en VoetreflexPlus therapie? Bij VoetreflexPlus therapie wordt er tijdens de  behandeling ook gewerkt volgens de TCM, wat staat voor Traditional Chinese Medicine.

Er bestaan duidelijke verschillen tussen de Chinese en Westerse technieken en filosofieën. Zo behandelt men in het Westen alleen de voeten en gaat men er vanuit dat de reflexzones op de voeten corresponderen met de verschillende delen in ons lichaam. Met de Chinese techniek masseert men ook de meridiaanbanen en acupunctuurpunten (d.m.v. acupressuur) op voeten/handen, onderbenen/armen en knieën.  De meridianen vormen gezamenlijk in ons lichaam een energetisch systeem en voorzien het lichaam van Qi ofwel energie. Juist de combinatie van beide technieken biedt ongekend veel mogelijkheden en versterkt en versnelt de effecten van een behandeling.

Een voetreflexplus massage is een massage op de voeten en de onderbenen. Het is een holistische natuurlijke geneeswijze waarbij door middel van het masseren van reflexzones op de voeten en de onderbenen invloed wordt uitgeoefend op het hele lichaam ten behoeve van ontspanning en balans. Onderzoek wijst uit dat tachtig procent van alle ziektebeelden gerelateerd zijn aan stress. Stress veroorzaakt klachten als hoofdpijn/migraine, spijsverterings- problemen, bloeddrukproblemen, spierkrampen, duizeligheid, vermoeidheid en overgewicht.

Voetreflexplus massage zorgt ervoor dat klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. De massage is ook uitermate effectief om preventief toe te passen ter voorkoming van klachten. Je lichaam blijft langere tijd in ontspannen toestand. Op die manier heeft stress aanzienlijk minder vat op lichaam en geest. Je verhoogt je weerstand en je voelt je fitter en vitaler. De massage kan klachtgericht en/of ontspannend ingezet worden.

Als je je regelmatig laat masseren of een Voetreflexplus massage boekt, ontstaat er een betere balans tussen lichaam en geest en gaat je energie weer stromen. Daardoor kan er heling en innerlijke rust ontstaan. Het voelt dan telkens als thuiskomen bij jezelf.

 

Positieve effecten van voetreflexmassage

Het versterkt je immuunsysteem

Vermindert stress en vermoeidheid

Ontspant lichaam en geest

Stimuleert het zenuwstelsel

Brengt het lichaam in balans

Ontgift het lichaam, het lichaam kan afvalstoffen gemakkelijker en sneller afvoeren

Meer vitaliteit, het verhoogt je weerstand

Vermindert spierspanning

helpt tegen slapeloosheid

Prikkelt het zelf genezend vermogen van het lichaam.

 

MIJN WERKWIJZE

Na het maken van onze eerste afspraak voor een VoetreflexPlus (klachten) behandeling ontvang je per email een anamneseformulier. Dit is een vragenformulier over jouw gezondheid, voor mij is het belangrijk om te weten of er klachten zijn en eventueel medicijngebruik is. Het formulier vul je voorafgaand de afspraak in en mail je naar mij terug. Tijdens de eerste afspraak (ongeveer 1,5 uur) wordt het anamneseformulier besproken. Hierbij kijken we samen naar jouw klachten, voedingspatroon, ziektegeschiedenis en persoonlijke omstandigheden. Je geeft aan waar je het meeste last van hebt en wat je wilt bereiken in de behandelingen. Dat wordt het uitgangspunt van het traject. Vervolgens krijg je een korte ontspanningsmassage. Deze eerste behandeling geeft vaak al positieve effecten op stressklachten.

Tijdens onze tweede afspraak analyseer ik beide voeten m.b.v. voetdiagnostiek en een analytische voetmassage. Hierbij breng ik in kaart welke lichaamsgebieden extra aandacht nodig hebben.
Vervolgens stel ik een behandelplan op voor jouw specifieke klachten en bespreek dat met je tijdens de volgende afspraak. Gedurende het traject evalueren we en kijken we of het behandelplan nog aansluit bij je herstelproces. De vervolgbehandelingen duren ongeveer 1 uur en bestaan uit een voorgesprek, voetmassage en nagesprek.

 

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard van de klacht(en) en kan tussen 5/6 behandelingen zijn. Bij acute klachten zal dit 1x per week zijn en bij andere klachten zal dit 1x per 2/3 weken zijn.

Er wordt gemasseerd van voet t/m knie dus kleding die gemakkelijk tot over de knie te schuiven is, zonder dat het afknelt, is aan te bevelen. Wat ik veel zie is dat mensen liever hun broek uitdoen. Net wat jij fijn vindt. Je krijgt een deken over je heen om je comfortabel te laten voelen.  Tijdens de behandeling lig je op een comfortabele elektrisch verstelbare massagetafel.

Voor ontspanning en ter voorkoming van klachten kan je 1x per 4 tot 6 weken een afspraak maken. Gezamenlijk bekijken we wat je op dat moment nodig hebt. Het is jouw persoonlijke herstelproces en jouw zelf genezend vermogen dat ik stimuleer.

 

Contra-indicaties

Een goede ontspannende massage is heerlijk en zorgt voor een volledige balans van het lichaam. Het geeft je lichaam en geest een boost!

Echter, er zijn situaties waarbij er beter niet of gedeeltelijk gemasseerd kan worden, de zogenaamde contra-indicaties.

Bij onderstaande situaties mag ik niet masseren:

Extreme vermoeidheid/uitputting

Ontstekingen in het lichaam, omdat er dan al een verhoogde stofwisseling is

Besmettelijke huidaandoeningen

Vaataandoeningen zoals bijvoorbeeld trombose

Fikse spataderen

Bij infectieziekten zoals koorts , griep of Covid19

Bij open wonden, ontstekingen of botbreuken aan de voeten, onderbenen

 

Reacties die kunnen ontstaan tijdens en na een behandeling

Tijdens de behandeling:

Meer dan normaal transpireren

het koud of juist warm krijgen

Prikkelingen

Geeuwen/slaperigheid

Huilen, opkomende emoties

 

Vlak na de behandeling:

Duizeligheid

Gevoel van zweven

Gevoel van op wolkjes lopen

Blijheid en ruimte voelen

Een energiek gevoel

Moe of loom gevoel

 

Dagen na de behandeling:

Kan de urine donkerder zijn (afvalstoffen zijn vrijgekomen en verlaten het lichaam)

Oude kwalen kunnen even terugkomen om daarna te verdwijnen

Kan zijn dat je meer afscheiding hebt als ontlasting, transpiratie, witte vloed of oorsmeer

Kan het zijn dat gevoelens een veranderen op allerlei gebied

 

Wat er ook gebeurd alles is goed, want dat wil zeggen dat er iets in gang is gezet. Het is fijn als je mij op de hoogte houd van de gebeurtenissen die je ondervind. Wat kan helpen is dat je noteert wat je opmerkt na de behandeling en mail mij of vertel het bij een volgende behandeling hoe de tussenliggende periode is verlopen. Dat helpt weer om verder te komen.

Drink veel lauw of warm water of (kruiden) thee. Alcohol is niet aan te raden na de behandeling, dit kan  reacties teweeg brengen

VoetreflexPlus massage past helemaal in een gezonde levensstijl. Na een drukke periode kan het heerlijk zijn om even helemaal tot rust te komen. VoetreflexPlus massage werkt positief op de gezondheid en is daarom ook preventief in te zetten.

 

Doorverwijzing arts?

Om een behandeling te reserveren is geen doorverwijzing van een arts nodig. Het is goed bewust te zijn dat een massage geen vervanging is van de reguliere gezondheidszorg. Het is zeker en wel een mooie en zinvolle ondersteuning! Indien je twijfelt consulteer eerst je huisarts.